bahan-bahan:
bahan A
- 480gm tepung roti (high protein, tepung diamond lagi ok)
- 120gm tepung gandum
- 110gm gula kastor
- 20gm susu tepung
- 4 sudu teh yis segera
- 1 sudu teh bread improver(optional, tp kalu buh roti lagik naik elok)
- 2 sudu makan serbuk koko (if nak buat plain, yg ni boleh abaikan)
bahan B
- 1 biji telur
- 300ml air suam
bahan C
- 60gm mentega (dlm resepi asal unsalted butter)
- 10gm garam (kurangkan sket kalu dah guna salted butter)
cara-cara:
- sebatikan bahan A, uli dgn bahan B. then baru masukkan bahan C. uli sehingga tidak melekat. at least 10 to 15 mins. lagi elok uli atas counter top. letak doh dalam bekas dan tutup dgn cling wrap. biar naik dalam 50 sehingga 60 min. kalau cuaca elok, yis and kualiti tepung ok, dalam 30 min dah ok dah.
- keluarkan doh, dan tumbuk2 bagi angin kluar..bahagikan doh 50-60gm. rehat 10 minit dan letak inti yang korang suka.
- biarkan naik lagi 50 - 60 minit. egg wash buns. bakar 190 darjah Celsius selama 15-20 minit.
tips: kalu nak senang membakar..timbang doh, then divide lah berapa yang korang nak letak dlm loyang pembakar..dalam kes aku nih..each dough berat dalam 70gm..so, dapatlah la dalam 16 bijik.. hasilnya, rasa macam ban coklat yang jual kat kedai runcit tuh.. :)
No comments:
Post a Comment