kuih lopes adalah di antara kuih favourite aku. buat time puasa memang best lah. resepi ni aku dapat daripada buku masakan mak mentua aku. cetakan pertama majalah masakan ialah pada tahun 1983. lama kan? dah macam antik plak.
resepi kuih lopes:
- 3 cawan beras pulut direndam
- 10 helai daun pandan dikisar dengan 3 cawan air
- secubit garam
- daun pisang untuk membalut
- kelapa parut (yang putih) dan gaul sedikit garam
cara membuatnya:
- tanak beras pulut dengan air pandan. masak sehingga hampir kering. tutup periuk dan ketepikan.
- bentang daun pisang dan letakkan pulut yang dah masak. gulung kemas2 dan ikat kedua belah hujung daun pisang dengan tali rafia. buat sehingga habis.
- rebus lopes selama 30-40 minit. angkat dan toskan.
- potong lopes gunakan benang. gaul dengan kelapa parut dan hidangkan dengan air gula melaka.
tips: untuk kelapa parut tahan lebih lama (tak basi), gaul dengan garam dan kukus sekejap kelapa parut.
No comments:
Post a Comment